Όντας πρωτεύουσα της Κύπρου για 600 χρόνια, στην αρχαιότητα, η αρχαιολογική κληρονομιά της Πάφου είναι τέτοια ώστε η UNESCO περιέλαβε ολόκληρη την πόλη στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αν και μοιάζει ο φτωχός συγγενής κοντά στις άλλες πόλεις της Κύπρου χωρίς πολύ κόπο βρήκαμε 13 σημεία στην Επαρχία Πάφου που όλες οι άλλες πόλεις θα έκαναν χαρακίρι για να τα εντάξουν στην περιοχή τους. 13 μέρη που αν δεν τα έχεις επισκεφτέι θα έπρεπε να είσαι ήδη στην πόρτα. Ας τα δούμε λοιπόν με τυχαία σειρά…
Γεφύρι του Τζιελεφου: Στην επαρχία Πάφου λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Αγιος Νικόλαος σε μια ειδυλλική τοποθεσία με πλάτανους και έντονη άγρια βλάστηση και ζωή υπάρχει το Μεσαιωνικό γεφύρι του Τζιελεφού. Το Μεσαιωνικό αυτό πετρινο γεφύρι που είναι και το μεγαλύτερο στην Κύπρο είναι κτισμένο πάνω στον ποταμό Διαρίζο που τροφοδοτά τον φράκτη της Αρμίνου ο οποίος βρίσκεται λίγο πιό κάτω. Το Γεφύρι χρησιμοποιήτω τα παλαιότερα χρόνια για να συνδέει τα χωριά της δυτικής όχθης , το Μηλικούρι , τα Βρέτσια και τον Άγιο Ιωάννη με τα χωρια στα Ανατολικά , τον Άγιο Νικολάο τα καμινάρια και τις Τρείς Ελιές
Το ναυάγιο του «EDRO III»: Το «Edro III» ένα φορτηγό πλοίο μήκους 83 μέτρων και βάρους 2.517 τόνων, «προσάραξε» κάτω από πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες στην περιοχή Θαλασσινές Σπηλιές στην Πάφο, μεταξύ του Κόλπου των Κοραλλίων και του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, στις 8 Δεκεμβρίου του 2011. Το «Edro III» είχε σαλπάρει την προηγούμενη μέρα από το λιμάνι Λεμεσού φορτωμένο με γυψοσανίδες με προορισμό τη Ρόδο. Οι δυνατοί ανέμοι όμως και η θαλασσοταραχή δημιούργησαν προβληματα στο πλοίο το οποίο αναγκάστηκε να βγει στα ρηχά στην περιοχή της Πέγειας τα ξημερώματα της 8ης Δεκεμβρίου. Αποτέλεσμα; Το πλοίο να κολλήσει στην κυριολεξία στα βράχια 15 περίπου μέτρα από τη στεριά.
Θαλάσσιες σπηλιές “Κανταρκαστοί”:Είναι ακτή με φυσική βραχώδη παραλία και θαλάσσιες σπηλιές. Οι σπηλιές βρίσκονται ολόγυρα από έναν κολπίσκο. Βράχοι σκορπισμένοι εδώ και εκεί στη θάλασσα δίνουν στο τοπίο μια μεγαλοπρέπεια σχεδόν εξωπραγματική. Το σημείο αυτό βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στο νησάκι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας (Γερόνησος). Μικρές θαλάσσιες σπηλιές υπάρχουν, επίσης, λίγο πιο ανατολικά, προς τον Κόλπο των Κοραλλίων και δυτικά, προς τον Ακάμα.
Τα Λουτρά της Αφροδίτης: Τοποθεσία κοντά στη θάλασσα, στην ανατολική πλαγιά του Ακάμα, στην οποία φτάνει κανείς διαμέσου της Πόλης Χρυσοχούς. Είναι ένας κατακόρυφος βράχος ασβεστόλιθου, στην κοιλότητα του οποίου έχει σχηματιστεί μια ρηχή σπηλιά. Μέσα από το βράχο ρέει νερό, το οποίο πέφτει απαλά στη βάση του σαν σταγόνες βροχής, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη. Γύρω, η βλάστηση είναι τόσο πλούσια με αποτέλεσμα τόσο η πηγή όσο και η λίμνη να έχουν πάντα σκιά. Η πηγή αυτή είναι το μυθικό μέρος όπου η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, συνήθιζε να λούζεται.
Το φαράγγι του Άβακα:Είναι ένα εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους 2 km, βάθους 3 έως 10 μέτρων και ύψους μέχρι και 80 μέτρων στο βαθύτερο σημείο του. Διασχίζεται από το ομώνυμο ποτάμι που εκβάλλει στη θάλασσα, μεταξύ του ακρωτηρίου Δρέπανον και της Λάρας. Το φαράγγι είναι προσβάσιμο κατά μήκος ενός επαρχιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Αρόδες. Όταν το κοιτάζει κανείς από τον πάτο, είναι ιδιαίτερα επιβλητικό. Η πρόσβαση όμως στο σημείο αυτό αποτελεί κατόρθωμα που απαιτεί ειδική προετοιμασία.