+357 26 945222

10 λόγοι για να πας στον Πωμό τον Αύγουστο

By in Holiday Blog with 0 Comments

Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Πωμό είναι η άγρια ομορφιά του. Οι απότομες βουνοπλαγιές που βυθίζονται στις ακτές του, οι δαντελωτές παραλίες του, οι μικροί χαριτωμένοι κολπίσκοι και τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσάς του.

Αν ισχύει η παράδοση που θέλει τον Πωμό να υπήρχε από την αρχαιότητα και η ονομασία του να είναι μία παράφραση του βωμού που πιστεύεται πως υπήρχε εκεί και ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη, τότε όλα συνομολογούν σε ένα συμπέρασμα: πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού σε αυτό το παραμυθένιο κομμάτι του νησιού λατρευόταν η θεά της ομορφιάς.

Ο Πωμός βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας και προσφέρει μία από τις ομορφότερες καλοκαιρινές αποδράσεις. Ο Πωμός όμως τον Αύγουστο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού γίνεται το επίκεντρο μουσικών συναντήσεων με δύο μεγάλα φεστιβάλ, παραθαλάσσιων εστιατορίων και άλλων δραστηριοτήτων που θα σε κάνουν το επόμενο καλοκαίρι να ξαναπάς!

1. 17ο Paradise Jazz Festival
Παρασκευή 5-Σάββατο 6 Αυγούστου
Τι και αν δεν έχουμε παράδοση στην τζαζ μουσική στην Κύπρο, τι και αν υπάρχει ελάχιστο κοινό, τι και αν δεν συνάδει, ίσως, με τα ακούσματά μας ως λαός. Μία ομάδα ανθρώπων που λατρεύει την τζαζ διοργανώνει κάθε Αύγουστο από το 1999 ένα φεστιβάλ αποκλειστικά για τους λάτρεις της τζαζ στην Κύπρο. Μόνο που αυτό το φεστιβάλ δεν πραγματοποιείται σε κανένα μεγάλο αστικό κέντρο, ούτε σε μεγάλους πολιτιστικούς χώρους αλλά σε ένα παραμυθένιο, παραθαλάσσιο χωριό της βορειοδυτικής Κύπρου. Το Paradise Jazz Festival είναι ένας πολύ καλός λόγος για να βρεθείς αυτή την εβδομάδα στον Πωμό της Πάφου και μαζί με τα μπάνια και ψάρια σου να απολαύσεις εξαίσια τζαζ μουσικά ακούσματα από Κύπριους αλλά και ξένους καλλιτέχνες που θα σε εντυπωσιάσουν.

Όλες οι λεπτομέρειες για το 17ο Paradise Jazz Festival ΕΔΩ
Facebook page
Website

2. Φεστιβάλ Reggae Sunjam 2016
Σάββατο 13-Κυριακή 14 Αυγούστου

Ο Πωμός δεν αγαπά μόνο την τζαζ αλλά και την μουσική ρέγκε. Ακόμα ένα όχι και τόσο διαδεδομένο μουσικό είδος στην Κύπρο που αποκτά το δικό του φεστιβάλ, που αλλού, στον Πωμό. Αν αγαπάς τη ρέγκε ή έστω αν θες να βρεθείς στο πρώτο φεστιβάλ ρέγκε που διοργανώνεται στην Κύπρο τότε κάνε τα κουμάντα σου και προγραμματίσου για μίνι εξόρμηση στον Πωμό. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την κυπριακή ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Dubophonic, την ανεξάρτητη ομάδα παραγωγής Easy Going Productions και τη Suzie Selecta.

Όλες οι λεπτομέρειες για το Reggae Sunjam 2016 ΕΔΩ
Facebook page

3. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα
Ο συνδυασμός που… μαγεύει. Ένα φαινόμενο όχι και τόσο συχνό στην Κύπρο το οποίο συναντάμε στη βορειοδυτική Κύπρο αλλά στον Πωμός θα το απολαύσεις στην πιο όμορφη εκδοχή του. Γι’ αυτό να πας στην παραλία του Πωμού η οποία έχει αρκετό πλάτος και αποτελείται από χοντρόκοκκη άμμο, ανακατωμένη με λίγα πολύχρωμα βοτσαλάκια. Μέχρι και το Ακρωτήρι, είναι ίσως από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες ακρογιαλιές της Κύπρου. Το βουνό πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα, ενώ οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα. Εξάλλου τα δαντελωτά ακρογιάλια, με τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια, προσδίδουν στο τοπίο μια γραφικότητα μοναδική.

4. Παραλία Κανάλι
Μία… μυστική, ίσως, παραλία, σχηματισμένη από ένα κολπίσκο όπου τα καλοκαίρια στήνεται εκεί ένα pop-up bar που θα σε φροντίσει και θα σε δροσίσει με τα ποτά και τη μουσική του. Δεν την λες και τόσο οργανωμένη παραλία αν και θα βρεις κάποια κρεβατάκια αλλά το κρυστάλλινο νερό της θάλασσας και το καταπράσινο βουνό απέναντι θα σε γοητεύσουν. Εδώ θα δεις και το μικρό λιμανάκι του Πωμού.

5. Η σπηλιά του δράκου
Παλιότερα η παράδοση έλεγε πως στην περιοχή έφταναν καράβια και έκαναν ληστείες στην περιοχή. Στην σπηλιά αυτή βρισκόταν ο περίφημος Δράκος, ο οποίος και προστάτευε την περιοχή απ΄ όλα αυτά τα κακά που συνέβαιναν τότε. Είναι μια βραχώδες σπηλιά, με άνοιγμα προς τη θάλασσα, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω από το λιμάνι, προς το ακρωτήρι. Η σπηλιά διαθέτει βάθος και από εκεί μάλιστα βγαίνει και γλυκό νερό.

6. Το Ακρωτήρι
Το Ακρωτήρι του Πωμού ή Άκρον Πωμού όπως είναι πιο γνωστό, βρίσκεται στην περιοχή της Τηλλυρίας, περίπου δυο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του. Την δημιουργία του την οφείλει στο σκληρό πέτρωμα του διαβάση που το περιζώνει και το οποίο άντεξε τη διαβρωτική ενέργεια των κυμάτων. Η διαδρομή από το γειτονικό χωριό Νέα Δήμματα μέχρι το άκρον Πωμού, είναι ίσως από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες διαδρομές της Κύπρου. Το βουνό πέφτει σχεδόν κάθετα στη θάλασσα ενώ οι απότομες πλαγιές είναι σκεπασμένες με πεύκα και οπωροφόρα δέντρα. Εξάλλου τα δαντελωτά ακρογιάλια με τους πολυάριθμους ορμίσκους και τα μυτερά μικρά ακρωτήρια προσδίδουν στο τοπίο μια γραφικότητα μοναδική. Σήμερα σαν επισκεφθείς την περιοχή θα συναντήσεις τις νέες επαύλεις και το μοναδικό εστιατόριο που εξυπηρετεί τους παραθεριστές.

7. Το δάσος του Πωμού
Ο Πωμός δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 440 χιλιοστόμετρα. Υπάρχουν αρκετές ακαλλιέργητες εκτάσεις, που καταλαμβάνονται από ποικίλη φυσική βλάστηση, κυρίως πεύκα, ξισταρκές και θυμάρι. Μέρος του κρατικού δάσους της Πάφου, στα νότια του χωριού, εμπίπτει στα διοικητικά του όρια. Μέρος αυτού του δάσους έχει διαμορφωθεί και ως χώρος φιλοξενίας και ξεκούρασης κατά τα Σαββατοκύριακα και τις περιόδους των διακοπών.

8. Παναγία Χρυσοπατερίτισσα
Στο χωριό τιμάται ιδιαίτερα η Παναγία. Υπήρχε μάλιστα στην περιοχή μικρό μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία Χρυσοπατερίτισσα. Περίπου πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά του σημερινού χωριού, βρίσκεται ο πρόσφατος ανακαινισμένος ναός της Μονής Χρυσοπατεριτίσσης. Είναι κτίσμα του 1520. Σώζεται σήμερα μονάχα η ομώνυμη εκκλησία του, που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η αφιερωμένη εικόνα της Χρυσοπατερίτισσας, κατασκευή του 1520 φυλάγεται στη κεντρική εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ευψύχιο.

9. Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πωμού, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν πετρώματα και ορυκτά της Κύπρου, του βυθού της Μεσογείου και σημαντικών βιότοπων, όπως του Δάσους της Πάφου και της Αλυκής της Λάρνακας. Επιπρόσθετα, έχουν την ευκαιρία να δουν διάφορα άγρια πτηνά που υπάρχουν στο νησί.

10. Koulla’s Sandwiches
Δεν γίνεται να πας στον Πωμό και να μην κάνεις μία στάση είτε πηγαίνοντας είτε φεύγοντας στο απάχικο σαντουιτσίδικο της Κούλλας με τα αλύπητα, γευστικότατα σάντουιτς σε πολύ χαμηλές τιμές. Εδώ θα φας χορταστικό σάντουιτς και θα τσιμπήσεις ελιές και ξυδάτα από τον μικρό μπουφέ του μαγαζιού. Το καλύτερο όμως σε αυτό το μέρος είναι η θέα που κόβει την ανάσα! Θα το βρεις ελάχιστα χιλιόμετρα πριν από την είσοδο του Πωμού σε μία στροφή. Κάνε στάση εκεί και θα με θυμηθείς!

Πού να φας και πού να μείνεις
>(26342191) Kanalli Restaurant-Tavern & Apartments
Σε μια υπεροχή τοποθεσία βρίσκεται το Kanalli, το οποίο διαθέτει εστιατόριο, ταβέρνακαι ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Εκεί, θα γευτείς νόστιμο φαγητό με θέα που συνδυάζει το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του βουνού. Ο χώρος διαθέτει διαμερίσματα προς ενοικίαση.

>(99654100 / 26342525) Seacave Restaurant
Το εστιατόριο σερβίρει φρέσκο ψάρι, θαλασσινά αλλά ακόμη κρεατικά και στέικ.

>(26342016) Paradise Place Music Bar
Ο χώρος όπου διοργανώνονται τα δύο πιο πάνω μουσικά φεστιβάλ του Πωμού. Ένα café-bar δέκα λεπτά από την παραλία με πολύ όμορφη θέα.

Ο Πωμός διαθέτει πολλά και διαφορετικά τουριστικά καταλύματα για διαμονή για όλα τα γούστα και βαλάντια. Αν και η περίοδος είναι λιγάκι δύσκολη εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης εντούτοις μπορείς να το ψάξεις ή ακόμη να κλείσεις σε κάποιο αγροτουριστικό σε γειτονικά χωριά.

Time Out Cyprus

Share This